L’any 1997, va néixer aquesta associació davant la inquietud d’unes quantes dones que totes tenien una mateixa malaltia, “el càncer de mama” .
Havien de fer alguna cosa per estar totes agrupades, i ajudar-se mútuament.
Carme Gómez va ser la impulsora de crear-la, i juntament amb 15 dones més varen fer possible l’inici d’una associació que donaria suport i ajut a moltes altres dones que passaven i passen per aquesta malaltia.
Algunes de les fundadores ens han anat deixant pel camí, però la força de les que queden fan possible que es continuï treballant, i que l’associació cada vegada es faci més gran.
Cada any la junta directiva programa el calendari de les diferents conferències, i actes lúdics que cada mes es fan, així com també l’assemblea general de sòcies.
En el decurs dels anys ha estat una feina magnífica la que ha fet aquesta associació, ja que han assolit fites importants, com:
- El 14 de maig de l’any 1999, la Sra. Carme Gómez va rebre el primer premi de la FEFOC, per la tasca realitzada a favor de les dones afectades de càncer de mama.
Malauradament l’any 2000 la Carme presidenta e impulsora de l’associació ens deixa, desprès d’haver fet una gran tasca.
- L’any 2002, Ariadna demana al poble d’Olesa que col·labori en la recollida de signatures per posar a un carrer el nom de la nostra fundadora, la Carme Gómez, fet que va ser realitat el 22 d’abril de l’any 2003 posant el seu nom a un monòlit que es molt a prop d’on ella ha viscut.
- L’any 2004, es va fer el 1r congrés de “Càncer de mama” al teatre de la Passió d’Olesa, hi van assistir moltes persones rellevants del món de la medicina així com també d’altres especialitats, i moltes personalitats, a més de la participació de testimonis.
Va ser tot un èxit.
- L’any 2004, a TV3 es feia la Marató per recollir diners per la lluita contra el Càncer, i la nostra associació hi va voler col·laborar amb un espectacle al Teatre de la Passió.
A partir de llavors cada any, pel dia Internacional del Càncer de mama (19 d’octubre), es fa un espectacle en el que hi participen entitats del poble, i com no, la gent d’Ariadna.
La recaptació de l’espectacle es dóna a la Unitat de Càncer de mama de l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.
- L’any 2006, es comencen a fer diferents tallers a l’associació; i tenen tant d’èxit que s’ha de canviar de local perquè es fa petit.
- L’any 2007, va ser molt important ja que es celebraven els 10 anys de la seva fundació, i es van preparar diferents actes cada mes, i al llarg de tot l’any. Va ser tota una experiència i molta feina, però que tothom va quedar molt satisfet.
- El 27 de novembre de 2007 l’associació Ariadna, va rebre un guardó atorgat pels “Premis Sanitat del Baix Llobregat” per la seva trajectòria.
- Des de l’any 2008 la nostra associació té una màquina de Linfedema per fer massatges al braç a les dones que pateixen aquest problema desprès d’una operació de Càncer de mama.
- L’any 2008, alguns socis proposen crear una coral, i des d’aquell any aquesta coral ha anat fent diferents actuacions a les residències del nostre poble i rodalies, cantant cançons de diferents èpoques, són les “VEUS D’ARIADNA”.
- L’any 2012, l’associació celebra els 15 anys de la fundació i per aquest motiu posar en marxa un seguit d’actes paral·lels als que acostuma fer mensualment per a celebrar-ho.
- 1r concurs de coques i xocolatada.
- 1a caminada popular amb un gran èxit de participació, “Suma’t al rosa”.
- 1r concurs i exposició de fotografies.
Es convida a les associacions catalanes de Càncer de mama a veure la “Passió” i a un dinar de celebració.
Exposició de fotos de les sòcies afectades en el vestíbul del Teatre de la Passió durant l’espectacle “Lluitant es pot vèncer”.
També s’organitza el 2n Congrés de Càncer de Mama en el Teatre de la Passió.
- Amb la recaptació del festival 2013, l’associació es posa en contacte amb l’hospital de Martorell, amb el qual ha col·laborat fent donació de diners per una butaca per a les persones que fan quimioteràpia.
- Es col·labora durant molts anys amb la fundació FERO de l’hospital de la Vall d’Hebron amb un taló dels diners recaptats del Festival.
- Es segueix cada any fent la caminada popular “Suma’t al rosa” i també al mes d’octubre amb motiu del dia Internacional del Càncer de mama el festival “Lluitant es pot vèncer”.
- L’any 2017 celebrem 20 anys amb uns actes especials com són, una desfilada de moda i la 1a trobada de Puntaires, i amés fem una trobada de les associacions catalanes de Càncer de mama amb un dinar de celebració.
- L’any 2018 es col·labora amb de nou amb l’hospital de Martorell i es fa de nou donació d’un taló per una butaca per fer la quimioteràpia.
També es col·labora amb la Marató de TV3 que és fa pel Càncer.
- L’any 2019, s’organitza el Projecte LIP DUB, un programa amb diapositives, i es fan un seguit de xerrades informatives als Instituts d’Olesa de Montserrat amb molt bona acollida per part del alumnes i del professorat.
Aquestes xerrades són impartides per:
- Assumpta Tarragó (secretària associació)
- Blanca Fernández (fisioterapeuta associació)
- Mireia Ortega (tatuadora oncològica)
- Jeanette Badal (testimoni)
En aquest projecte hi participa la Regidoria de Igualtat i Ensenyament d’Olesa, CAP D’Olesa, CAT SALUT, i programa Prevenció ICO.
Per cloure el Projecte LIP DUB, l’associació organitza un acte d’agraïment a l’Escorxador convidant a les persones que han col·laborat i altres personalitats a les quals se’ls lliura un llibre del Projecte LIP DUB.
Assisteixen a l’acte:
- Alcaldessa Sra. Pilar Puimedon
- Regidora Igualtat Sra. Montserrat Vergara
- Directora CAT SALUT Sra. Blanca Muntané
- Programa Prevenció ICO Sra. Carmen Vidal
- Director CAP Sr. Carles Martí
- Adjunta CAP Sra. Núria Garcia
- Dr. Gerent hospital St. Joan de Déu Martorell Sr. Manuel Alvárez
- Adjunt direcció hospital Sr. Rafael Gómez
- Any 2020, degut al Covid 19 l’associació s’atura només atenen al que afecta a les persones que hagin de menester l’ajut e informació sobre la malaltia del càncer de mama.
- Any 2020, tenim un total de sòcies de 238.
Objectius
Un altre dels objectius és participar dels diferents Congressos que es fan arreu d’Espanya sobre el “Càncer de mama”, i cada any s’assisteix a algun. Això permet donar més informació sobre l’evolució i curació d’aquesta malaltia.
- Estem associats amb FECMA, (associació espanyola de càncer de mama).
- També formem part de la Federació Catalana de càncer de mama que es va constituir el 15 de juny de 2018 a Manresa.
- I a més formem part de GEPAC, (grup espanyol de pacients amb càncer).
Presidentes
- Carme Gómez Nieto, va ser la fundadora i presidenta des de d’abril de 1997 fins al novembre de 1999.
- Maria Amorós Gibert, va ser cofundadora i presidenta des del desembre de 1999 fins l’octubre de 2001.
- Antònia Roca Malla, va ser presidenta des de l’octubre de 2001 fins l’abril de 2004.
- Isabel Molina Artero, cofundadora i presidenta des de l’abril de 2004 fins al març de 2011.
- Conxita León Checa, cofundadora i l’actual presidenta des de març de 2011 fins al febrer de 2015.
- Conxita León Checa, torna a ser presidenta des de el 7 de febrer de 2015 fins a l’assemblea de sòcies/socis del 28 de març de 2020.
Assemblea que no has va poder celebrar perquè tota la població va estar confinada per el Covid 19, fins a finals de maig de 2020.
Per aquest motiu el dia 4 de juny es va fer una reunió extraordinària de la Junta en la qual deixava el càrrec Conxita León Checa i la substituïa la Sra. Carme Jorba Picañol.
- Carme Jorba Picañol, presidenta des de el 4 de juny de 2020